Verschillen bouwlampen klasse 1, 2 of 3

Geschreven door Ronald 12-07-2013 0 Reacties Alles over bouwlampen,

Bouwlamp klasse uitleg


Wij krijgen van klanten geregeld de vraag waar de verschillende klassen bouwlampen voor staan. In dit artikel hopen wij deze vraag te beantwoorden. Bouwlampen zijn onder te verdelen in drie klassen:

- Klasse I
- Klasse II
- Klasse III

 

Bouwlamp Klasse I

Een lamp die voldoet aan klasse I is geschikt voor een permanente opstelling boven de 2,50 meter aan een wand of muur. Deze lamp dient te worden aangesloten op het lichtnet door middel van een 3-aderige aansluitkabel voorzien van randaarde.

 

Bouwlamp Klasse II

Een lamp klasse II is voor gebruik op de werkvloer binnen handbereik (verplaatsbare armaturen) of voor permanente opstelling. Deze armaturen mogen bouwlampen worden genoemd. Het is tevens de meest voorkomende klasse. Bij Bouwplaats-Inrichting.nl verkopen we zowel ledbouwlampen, als HQI-bouwlampen in deze klasse.

Deze bouwlampen moeten met een 2-aderige aansluitkabel type H07RN-F met een minimale lengte van 5 meter op het lichtnet worden aangesloten. Klasse II lampen zijn dubbel geïsoleerd en zijn voorzien van een CE-markering en Kema Keur.

Indien dubbelgeïsoleerde bouwlampen zijn voorzien van ingebouwde contactdozen, dan moet deze lamp zijn voorzien van een 3-aderige aansluitkabel van het type H07RN-F 3x1,5 mm met een minimale lengte van 5 meter. De contactdozen moeten een beschermingsgraad IP54 of hoger hebben (stof- en spatwaterdicht).

Grondstatieven of uitschuifbare statieven voor verplaatsbare bouwlampen dienen te zijn voorzien van geïsoleerde handvatten en mogen op een helling van 15° niet omvallen!

 

Bouwlamp Klasse III

Bouwlampen die voldoen aan klasse III zijn geschikt voor het gebruik in nauwe, geleidende ruimten (kelders, ketels, etc.). Deze armaturen dienen te worden aangesloten op veiligheidstransformatoren met een uitgangsspanning van minder dan 50 Volt. De veiligheidstransformator dient men boven de vloer en buiten de ruimte te plaatsen. Bij gebruik van elektrisch gereedschap dient men een scheidingstransformator te gebruiken.

De combi-transformator geeft je de mogelijkheid elektrisch handgereedschap 230 Volt, in combinatie met 42 Volt, veiligheidsverlichting te gebruiken.

 

Bekijk hier al onze bouwlampen >

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600