Bouwdroger Dryfast vanaf nu milieuvriendelijk

Geschreven door Ronald 12-03-2020 0 Reacties Alles over klimaatbeheersing,Bouwplaatsinrichting,

Bouwdroger DF800 F bij Visser Assen

 

De twee meest verkochte bouwdrogers van Dryfast – de modellen DF400 en DF800 – zijn vernieuwd. Beide bouwdrogers maken nu gebruik van een nieuw soort, milieuvriendelijk koelgas. Deze twee nieuwe modellen hebben vanaf nu als toevoeging de letter 'F' gekregen achter het typenummer.

 

Dryfast DF400 en DF800 bouwdrogers: waarom is het gas schadelijk?

Eerst even een lesje geschiedenis. De bouwdrogers DF400 en DF800 – dus zonder de extra letter F – worden gekoeld door het koelgas RC407C. Dit is een koelgas dat het element Fluor bevat, oftewel een F-gas. F-gassen zijn geïntroduceerd in het begin van de negentiger jaren om de, voor de ozonlaag zeer schadelijke CFK’s (Chloorfluorkoolstofverbindingen,) te vervangen. Toen een terechte beslissing, omdat deze ozonvriendelijke gassen efficiënt, nauwelijks giftig en ontvlambaar waren. Helaas blijken F-gassen echter zeer lang in de atmosfeer aanwezig. Hierbij gaat het om tientallen tot zelfs honderden jaren, en hierdoor dragen deze gassen enorm bij aan de opwarming van de aarde.

 

In het welbekende Kyoto Protocol werd dan ook afgesproken deze schadelijke koelgassen te verbieden. En wel met ingang van 1 januari 2020. Dit verbod is eerst alleen in de Europese Unie van kracht, maar zal later worden uitgerold over de rest van de wereld.

 

Koelgas voor bouwdroger Dryfast en zijn invloed op het milieu

Een fluorgas levert een aanzienlijke bijdrage aan de opwarming van de aarde. De warmte die een broeikasgas opslaat in de atmosfeer in combinatie met de tijd dat het gas relatief aanwezig is t.o.v. CO2, wordt aangeduid door middel van het  aardopwarmingsvermogen (Global Warming Potential, GWP). Hoe hoger deze waarde is, des te schadelijker de betreffende stof. De waarde van sommige F-gassen overstijgt de 20.000 GWP, meer dan honderdmaal de per 1 januari 2020 toegestane waarde van 150 GWP voor mobiele ontvochtigers. 

 

Dit houdt in dat de EU alle recht heeft om twee wettelijke reguleringen in te stellen om de uitstoot van fluorgassen te reguleren en onder controle te houden. Dryfast heeft dan ook alles in het werk gesteld om met ingang van het jaar 2020 hun bouwdrogers milieuvriendelijk te maken. Want met een GWP van maar liefst 1774 – meer dan tienmaal de toegestande waarde van 150 GWP – mocht Dryfast het meestgebruikte koelgas RC407C immers niet langer meer gebruiken.

 

Bouwdrogers DF400 F en DF800 F van Dryfast voldoen aan de strengste eisen

De oermodellen van Dryfast, zowel de DF400 als de DF800, maken gebruik van het koelgas RC407C. Een gas dat met ingang van 1 januari 2020 niet meer mag worden toegepast in nieuwe apparaten. Tijd voor het Nederlandse bedrijf om op zoek te gaan naar een milieuvriendelijk alternatief. Hiervoor kon Dryfast kiezen uit vier verschillende gassen: R454C, R290, R1234yf en R1234ze. De laatste twee gassen vielen al vrij snel af, omdat deze met name geschikt zijn voor het gebruik bij hogere temperaturen.

 

R290 en R454C bleven dus over. R290 is in feite niets meer of minder dan propaan. Dit gas is milieuvriendelijk en zeer kostenefficiënt. Verderop in dit artikel gaan wij dieper op dit gas in. Uiteindelijk heeft Dryfast gekozen voor het in Nederland ontwikkelde en geproduceerde koelgas R454C. Met een GWP van 146 is dit koelgas een veelzijdig en duurzaam gas.

 

Ideaal voor een breed inzetgebied qua temperatuur en door de lagere ontvlambaarheid dan R290 en het hogere toegestane vulgewicht is dit gas ideaal voor de grotere ontvochtigers en bouwdrogers zoals de DF400 F, DF800 F, TTK355S en TTK655S. Door de zeer beperkte restricties omtrent inzet, transport en opslag van dit koelgas zijn deze bouwdrogers en ontvochtigers de beste oplossing voor verhuurbedrijven en de bouwbranche.

 

Koelgas R290 (propaan) is ideaal voor kleinere apparaten

Voor de kleinere ontvochtigers heeft Dryfast besloten deze af te vullen met R290. Propaan dus. een koelgas met een GWP van slechts 3. Hiermee is R290 ideaal voor de compacte modellen ontvochtigers. Helaas is propaangas zeer licht ontvlambaar, en daarom is er strenge regelgeving van kracht op dit koelgas. Dit houdt in dat bij een vulgewicht van meer dan 150 gram er beperkingen zijn omtrent het gebruik, opslag en transport van dit gas. Daarom biedt Dryfast het in de loop van 2020 uitsluitend aan in de kleinere modellen met een vulgewicht onder de 150 gram, zoals de TTK 105 S en SHC, TTK 75 ECO, TTK 170 ECO, TTK 125 en TTK 175. Als er toezicht is bij de plaatsing (denk hierbij aan waterschadebedrijven) of er strikte instructies gegeven worden over de inzet, kan deze kleinere apparatuur breed worden ingezet.

 

Reparatie en onderhoud aan 'oud model' bouwdroger, mag dat nog?

Alle bouwdrogers en ontvochtiger die voor 1 januari 2020 binnen de EU zijn geïmporteerd of geproduceerd, mogen zonder restricties worden ingezet en verkocht. Reparaties aan bouwdrogers met het ‘oude’ koelgas R407C, ook koeltechnisch, blijven zover nu bekend, tot eind 2028 toegestaan. Onderdelen blijven uiteraard eveneens leverbaar. Dit houdt in dat je je bouwdroger gelukkig nog lang niet hoeft af te danken.

 

Bouwdrogers Dryfast bekijken ►

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600